Nu besteld, morgen in huis
5 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Klantbeoordeling 9.1
LedstripKoning
 • Bekijk alle verlichting
  • Led strips
   Led strips
   Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
  • Led profielen
   Led profielen
   Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
  • Slimme verlichting
   Slimme verlichting
   LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
  • Bouwlampen
   Bouwlampen
   Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
  • Solar tuinverlichting
   Solar tuinverlichting
   Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
  • SmarthomeKoning
   SmarthomeKoning
   Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.
Daarom
LedstripKoning
Klantbeoordelingen
van
Feedback Company

Indirect licht

Licht is overal om ons heen en heeft een grote invloed op hoe we onze omgeving ervaren. Er zijn twee belangrijke manieren waarop we licht kunnen gebruiken: direct en indirect licht. In deze blog gaan we dieper in op wat deze verlichtingsmethoden zijn, wat ze goed en minder goed doen, en wanneer u ze het beste kunt gebruiken.

Wat is direct en indirect licht?

Wat is direct licht?

Direct licht komt rechtstreeks van de lichtbron en belicht direct een specifiek gebied of object. Het is intens en creëert scherpe schaduwen en contrasten tussen licht en donker. Dit type licht is handig voor taken waarbij u details moet zien, zoals lezen, schrijven of koken. U vindt direct licht vaak in lampen die op specifieke gebieden gericht zijn, zoals bureaulampen of spotlights.

Wat is indirect licht?

Indirect licht is anders. Het begint niet rechtstreeks vanuit de lichtbron, maar wordt eerst weerkaatst of verspreid door oppervlakken zoals muren of het plafond, voordat het de ruimte verlicht. Hierdoor krijgt u een zachter en gelijkmatiger licht zonder harde schaduwen. Indirect licht is geweldig om een gezellige en ontspannen sfeer te creëren. U ziet het vaak in algemene verlichting in plaatsen zoals woonkamers of slaapkamers, waar een comfortabele ambiance belangrijk is. De keuze tussen direct en indirect licht hangt af van wat u met de verlichting wilt bereiken. Wilt u details benadrukken of heeft u een ontspannen sfeer nodig? Nu u begrijpt hoe deze twee soorten licht werken en waar u ze het beste kunt toepassen, kunnen we kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen en nadelen van directe verlichting

Voordelen van directe verlichting

Direct licht is ideaal voor taken die nauwkeurigheid vereisen, omdat het de aandacht vestigt op specifieke gebieden. Het benadrukt texturen, kleuren en details, waardoor objecten beter zichtbaar worden.

In openbare ruimtes kan direct licht bijdragen aan de veiligheid door obstakels en trappen goed te verlichten. Directe verlichting kan ook esthetische doeleinden dienen, zoals het benadrukken van kunstwerken of architecturale kenmerken.

Nadelen van directe verlichting

Direct licht kan echter ook enkele nadelen hebben, zoals schaduwen en verblinding, wat in sommige situaties ongewenst kan zijn.

Toepassingen van directe verlichting

 • Directe verlichting wordt vaak gebruikt in de volgende situaties:

 • Thuiskantoor: Voor het verlichten van een bureau of werkruimte.

 • Werk- en studieplekken: In bibliotheken, klaslokalen en kantoren.

 • Keukens: Om werkbladen en kookeilanden te verlichten.

 • Musea en kunstgalerijen: Om kunstwerken nauwkeurig te presenteren.

 • Straatverlichting: Voor het verlichten van wegen en paden.

 • Decoratieve doeleinden: Voor het creëren van visuele aantrekkingskracht in interieurs.

Voordelen en nadelen van indirecte verlichting

Voordelen van indirecte verlichting

Indirect licht kan kleine ruimtes groter laten lijken door een gelijkmatige verlichting zonder harde schaduwen te bieden. Daarnaast minimaliseert het verblinding, wat nuttig is in ruimtes waar visueel comfort belangrijk is.

Indirect licht kan een rustgevende en ontspannende sfeer creëren. Het kan architectonische details en texturen accentueren.

Nadelen van indirecte verlichting

Een nadeel van indirect licht is dat het mogelijk niet voldoende lichtintensiteit biedt voor taken die precisie vereisen.

Toepassingen van indirecte verlichting

Indirecte verlichting komt goed van pas in diverse toepassingen, waaronder:

 • Plafond- en wandverlichting: Door licht naar boven of naar de muren te richten en te laten weerkaatsen.

 • Verlichting van keukenkasten: Om een aangename sfeer te creëren in keukens.

 • Badkamerverlichting: Voor een zachte, ontspannende verlichting in badkamers.

 • Verlichting in auto's en maritieme toepassingen: Om verblinding te verminderen en een gelijkmatige verlichting te bieden.

 • In hotels en restaurants: Voor een gastvrije en sfeervolle omgeving.

 • In architectonisch ontwerp: Om de vormen en structuren van gebouwen te benadrukken.

Direct versus indirect licht - Welke is beter?

Er is geen definitief antwoord op de vraag of direct of indirect licht beter is, omdat beide waardevol zijn, afhankelijk van de situatie. Belangrijk is om de verschillen te begrijpen en de behoeften van de ruimte te overwegen bij het maken van uw keuze. Het kan handig zijn om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat de verlichting aan uw verwachtingen voldoet. Mocht u hulp nodig hebben dan staan wij klaar voor een deskundig advies. Het doel is altijd om de ruimte comfortabel, functioneel en aantrekkelijk te maken.

Overwegingen bij het kiezen van direct of indirect licht

Doel van de ruimte: Het belangrijkste aspect bij het kiezen van verlichting is het doel van de ruimte. Als de ruimte wordt gebruikt voor gedetailleerd werk, zoals lezen, schrijven of precisie-activiteiten, is direct licht meestal de voorkeurskeuze. Het helpt bij het verminderen van schaduwen en zorgt voor een heldere en gerichte verlichting.

Sfeer en comfort: Als de nadruk ligt op het creëren van een gezellige sfeer, ontspanning en comfort, dan kan indirect licht de beste optie zijn. Het zachte en diffuse karakter van indirect licht minimaliseert verblinding en vermindert schaduwen, wat een warme en uitnodigende ambiance kan creëren.

Esthetiek: In sommige gevallen is de keuze tussen direct en indirect licht afhankelijk van esthetische overwegingen. Bijvoorbeeld, als u bouwkundige kenmerken, kunstwerken of designelementen wilt benadrukken, kan direct licht worden gebruikt om specifieke accenten te creëren, terwijl indirect licht kan worden toegevoegd om een algemene sfeer van zachtheid te bieden.

Lichtintensiteit: Lichtintensiteit speelt een cruciale rol bij het bepalen van welk type verlichting het beste is. Direct licht biedt meestal hogere lichtintensiteit, terwijl indirect licht zachter is en een meer subtiele verlichting biedt. Het is belangrijk om te evalueren welke lichtintensiteit het meest geschikt is voor de activiteiten die in de ruimte plaatsvinden.

Combinatie van beide: In veel situaties is de beste oplossing een combinatie van direct en indirect licht. Dit biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om verschillende verlichtingsscenario's te creëren op basis van de behoeften en de stemming. Bijvoorbeeld, in een woonkamer kan een plafondlamp met indirect licht voor algemene verlichting worden gecombineerd met een tafellamp met direct licht voor lezen.

Energie-efficiëntie: Overweeg ook de energie-efficiëntie bij het kiezen van verlichting. Indirect licht, zoals dat afkomstig is van reflecterende plafonds of muren, kan de behoefte aan extra lichtbronnen verminderen en dus energie besparen.

Hoe gebruikt u directe en indirecte verlichting samen?

Het combineren van directe en indirecte verlichting in een ruimte kan leiden tot een evenwichtige en functionele verlichting. Hier zijn enkele tips om deze twee soorten verlichting effectief te integreren:

Begin met het identificeren van de functionele zones in de ruimte. Overweeg waar direct licht nodig is voor taken zoals lezen, koken of werken, en waar indirect licht kan worden gebruikt om een aangename sfeer te creëren.

Plaats directe verlichtingsarmaturen boven werkoppervlakken, tafels of bureaus waar precisieverlichting nodig is. Dit zorgt voor helderheid op specifieke gebieden zonder verblinding.

Voor algemene verlichting in de ruimte kunt u gebruik maken van indirect licht. Schijn licht naar boven of naar de muren, zodat het wordt gereflecteerd en verstrooid. Dit zorgt voor een zachte en gelijkmatige verlichting die schaduwen minimaliseert.

Overweeg het gebruik van dimmers voor zowel directe als indirecte verlichting. Dit biedt flexibiliteit om de lichtintensiteit aan te passen aan verschillende behoeften en stemmingen.

Creëer verlichtingslagen in de ruimte door basisverlichting (indirecte verlichting) te combineren met taakverlichting (direct licht) en accentverlichting. Dit geeft u de mogelijkheid om de verlichting aan te passen aan verschillende activiteiten.

Professioneel advies kan waardevol zijn bij het plannen en installeren van deze combinatie van verlichting. Zo kunt u ervoor zorgen dat de verlichting optimaal aan uw verwachtingen voldoet en de ruimte functioneel en aantrekkelijk maakt.

Door bewust directe en indirecte verlichting te integreren, kunt u een ruimte voorzien van zowel functionaliteit als sfeer, wat resulteert in een gebalanceerde en aangename verlichtingsomgeving.

Verschillen tussen direct, indirect en diffuus licht

Licht kan op verschillende manieren worden verspreid en waargenomen, waarbij direct, indirect en diffuus licht de belangrijkste categorieën vertegenwoordigen.

Direct licht

Direct licht komt van een lamp en schijnt direct op iets specifieks. Het is helder en maakt sterke schaduwen en duidelijke verschillen tussen licht en donker. Dit soort licht is goed voor dingen waarbij je nauwkeurig moet zijn, zoals lezen, schrijven, koken of werken aan een bureau. Je ziet het vaak in lampen zoals spotlights, tafellampen en bureaulampen.

Indirect licht

Indirect licht schijnt niet direct op dingen, maar eerst omhoog, tegen de muren of het plafond, en wordt dan teruggekaatst en verspreid in de kamer. Dit geeft een gelijkmatige, zachte verlichting zonder scherpe schaduwen of sterke contrasten. Indirect licht is prettig omdat het verblinding voorkomt en een rustige en gezellige sfeer geeft. Het wordt meestal gebruikt voor algemene verlichting in woonkamers, slaapkamers en andere plekken waar sfeer en comfort belangrijk zijn. We gebruiken vaak lampen zoals wandlampen, plafondlampen of ledstrips om indirect licht te maken.

Diffuus licht

Diffuus licht lijkt op indirect licht, maar wordt meestal bereikt door materialen te gebruiken die licht gelijkmatig verspreiden zonder het te laten terugkaatsen. Dit resulteert in gelijkmatige en schaduwvrije verlichting die zich over de hele ruimte verspreidt. We associëren diffuus licht vaak met natuurlijke lichtbronnen, zoals een bewolkte dag of licht dat door witte gordijnen komt. Het is geweldig voor ruimtes waar je een zachte en natuurlijke uitstraling wilt, zoals in spa's, kunstgalerijen of in huis.

Elk soort licht heeft zijn eigen voordelen en creëert een speciale sfeer. Direct licht is handig tijdens taken en om dingen te laten opvallen, terwijl indirect en diffuus licht gericht zijn op comfort en sfeer. Het begrijpen van deze verschillen is belangrijk als u lichtplannen maakt voor een ruimte. Door slim te kiezen tussen deze soorten licht, kunt u de sfeer en functionaliteit van een ruimte verbeteren en zorgen voor een prettigere en effectievere omgeving.

Voorbeelden van indirect licht

Indirect licht is een veelzijdige verlichtingstechniek die in verschillende situaties effectief kan worden toegepast. Hier zijn enkele uitgebreide voorbeelden van waar en hoe indirect licht kan worden gebruikt:

1. Woonkamers

In woonkamers is indirect licht een uitstekende keuze om een gezellige en ontspannen sfeer te creëren. Plaats bijvoorbeeld ledstrips achter een tv-meubel of boekenplank en laat het licht naar de muur stromen. Dit zorgt voor een zachte gloed en voorkomt verblinding tijdens het tv-kijken. Bovendien kunt u ledstrips in een koof installeren om een indirecte lichtbron te creëren die omhoog schijnt en de hele kamer gelijkmatig verlicht.

1. Woonkamers

2. Slaapkamers

Indirect licht is ideaal voor slaapkamers, waar een rustgevende en kalmerende sfeer belangrijk is. U kunt een verlichtingsprofiel installeren rondom het plafond van de kamer om een diffuus licht te creëren dat de muren zacht verlicht of kies voor bedverlichting Dit geeft de slaapkamer een warme uitstraling en minimaliseert harde schaduwen.

2. Slaapkamers

3. Eetkamers

In eetkamers kan indirect licht worden gebruikt om een elegante ambiance te creëren. Hang bijvoorbeeld een kroonluchter met uplight-functie boven de eettafel. Hierdoor wordt het plafond verlicht en ontstaat er een aangename sfeer zonder verblinding. Als aanvulling kunt u een dimmer installeren om de lichtintensiteit aan te passen aan verschillende gelegenheden, van romantische diners tot formele maaltijden.

3. Eetkamers

4. Badkamers

In badkamers kan indirect licht worden toegepast om een spa-achtige sfeer te bereiken. Ledstrips rondom een spiegel of in een koof kunnen zorgen voor een zachte, gelijkmatige verlichting voor het aanbrengen van make-up of scheren. Bovendien kunnen wandlampen met indirecte verlichting naast de spiegel worden geplaatst om een warme en ontspannende sfeer te creëren.

4. Badkamers

5. Commerciële ruimtes

Indirect licht wordt vaak gebruikt in commerciële ruimtes zoals restaurants, boetieks en hotels. In restaurants kan indirect licht worden ingebouwd in plafonds of wanden om een gastvrije sfeer te creëren zonder verblinding. Boetieks kunnen ledstrips gebruiken om producten subtiel te accentueren, terwijl hotels indirect licht kunnen gebruiken in de lobby om gasten een uitnodigende ontvangst te bieden.

Kortom, indirect licht is een veelzijdige en effectieve manier om de sfeer en esthetiek van verschillende ruimtes te verbeteren. Het zorgt voor een subtiele, gelijkmatige en sfeervolle verlichting die veelzijdig kan worden aangepast aan verschillende behoeften en stijlen, en het draagt bij aan het creëren van een aangename en uitnodigende omgeving.

5. Commerciële ruimtes

Populaire producten voor direct en indirect licht

Zoals u heeft kunnen lezen lenen ledstrips perfect voor het creëren van zowel indirect als direct licht. Bent u geïnspireerd geraakt en jeuken uw handen om te beginnen aan uw project? Bekijk hier dan de populairste ledstrip categorieën om te starten met uw in- of direct licht project.

Conclusie

In deze blogpost hebben we de belangrijkste aspecten van direct en indirect licht besproken, evenals hun respectievelijke toepassingen. Terwijl direct licht zich richt op taakgerichte verlichting met scherpe contrasten, biedt indirect licht een zachte en gelijkmatige verlichting die ideaal is voor het creëren van een aangename sfeer en het minimaliseren van verblinding.

Het kiezen tussen direct en indirect licht hangt af van de specifieke behoeften en doelen van de ruimte. Voor taken zoals lezen en werken kan direct licht essentieel zijn, terwijl indirect licht een meer ontspannen sfeer en algemene verlichting biedt.

Het is ook belangrijk op te merken dat een combinatie van beide vaak de meest effectieve oplossing is, waarbij lagen van verlichting worden gecreëerd om de veelzijdigheid te vergroten. Door bewust gebruik te maken van deze verlichtingstechnieken, kunt u de esthetiek, functionaliteit en sfeer van elke ruimte aanzienlijk verbeteren, waardoor een aangename en doelmatige omgeving ontstaat. Bij het ontwerpen van verlichting is het altijd raadzaam professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat uw keuzes aan uw verwachtingen voldoen. LedstripKoning helpt u graag als u advies nodig heeft.

08-11-23
Led strip informatie faq
Gemaakt door Krijn Ermerins
+3173-7041101
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur